Kalastonhoitomaksu 2023Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–64-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Kalastonhoitomaksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen lähes koko maassa, toisinaan kalastaja tarvitsee lisäksi vesialueen omistajan luvan. Kalastonhoitomaksuilla hoidetaan kalavesiä ja kalakantoja sekä valvotaan kalastusta ja neuvotaan kalastajia. Kalastonhoitomaksu perustuukalastuslakiin (finlex.fi).


Lisätietoja saa sähköpostitseeraluvat@metsa.fija

puhelimitse 020 69 2424.


Maksa kalastonhoitomaksu


HINTA JA VOIMASSAOLO


Kalastonhoitomaksussa on aina kysekalenterivuorokausista(alkaa ja päättyy kello 00.00) jakalenterivuosista(1. tammikuuta – 31. joulukuuta), mutta viikkomaksun voimassaolon voi aloittaa haluamastaan viikonpäivästä (tällöinkinalkaaja päättyy klo 00.00). Hinnat säätää eduskunta kalastuslaissa.


MYYNTIPAIKAT


Verkkokauppa

Maksa heti verkkokaupassa (verkkokauppa.eraluvat.fi).


Eräluvat-sovellus

Sovelluksella voit maksaakalastonhoitomaksun helposti ja nopeasti.Näin otat sovelluksen käyttöön.


Palvelunumero: 020 69 2424

Erälupien puhelinpalvelu palvelee arkisin kello 9-15.


Luvanmyyntipaikat (+3 € palvelumaksu muista, paitsi luontokeskuksista ostaessa)

Katso myyntipaikkojensijainnit.


R-kioski (+3 € palvelumaksu)

Lue lisää R-kioskin sivuilta.


Tietoa ka­las­ton­hoi­to­mak­sus­ta


MAKSUVELVOLLISUUS


Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–64-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa.


Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos vain onkii, pilkkii tai litkaa silakkaa yhtä vapaa käyttäen, tai on alle 18-vuotias tai jo täyttänyt 65 vuotta. Kalastonhoitomaksun saa kuitenkin maksaa tällöinkin – se on sijoitus luontoon.


Kalastonhoitomaksun ja kalastuslupien tarpeen määrittävät kalastustapa ja kalastajan ikä


KALASTUSTAPA18–64-VUOTIAATALLE 18-VUOTIAAT JA 65 VUOTTA TÄYTTÄNEET


Onkiminen, pilkkiminen ja silakanlitkaus yhdellä vavalla.

Maksuton.*Maksuton.*Onkiminen, pilkkiminen ja
silakanlitkaususeallavavalla.Kalastonhoitomaksu ja vesialueen omistajan lupa.Vesialueen omistajan lupa.Viehekalastusyhdellävavalla.Kalastonhoitomaksu.*Maksuton.*Viehekalastususeallavavalla.Kalastonhoitomaksu ja vesialueen omistajan lupa. **Vesialueen omistajan lupa. **Pyydyskalastus ja ravustus.Kalastonhoitomaksu ja vesialueen omistajan lupa. **Vesialueen omistajan lupa. **

* Ei voimassa vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla, kalastuskieltoalueilla eikä kohdekohtaisen luvan vaativilla erityiskohteilla. Jos kalastus on niissä sallittu, tarvitaan joissain kohteissa yhdelläkin vavalla kalastukseen kalastonhoitomaksun lisäksivesialueen omistajan lupa, tai joissain kohteissa myös onkimiseen, pilkkimiseen ja silakkalitkaukseen vesialueen omistajan lupa.

** Eikoske kalastusta valtionyleisellä vesialueellamerellä,jossa kalastukseen usealla vavalla javapaa-ajan pyydyskalastukseenriittää pelkkä kalastonhoitomaksu. Alle 18-vuotiastai 65 vuotta täyttänyt ei tarvitse mitään lupaa.

KALASTUSOIKEUS

Kalastonhoitomaksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen lähes koko maassasekä valtion yleisellä vesialueella meressä. Usealla vavalla kalastaminen ja pyydyskalastus vaatii kalastonhoitomaksun lisäksi vesialuekohtaisen kalastusluvan **. Niitä myy vesialueen omistaja, esimerkiksi valtion vesille Metsähallitus.

Rajoituksia on rauhoitetuilla vesialueilla, erillisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai vaelluskalapitoisissa koski- ja virtavesissä. VerkkopalvelustaKalastusrajoitus.fivoi tarkistaa karttapohjalta kalastuskiellot ja -rajoitukset.

Kalastonhoitomaksu ei oikeuta kalastukseen Ahvenanmaalla.

MAKSUJEN KÄYTTÖKOHTEET

Metsähallitus tilittää maksut kuukausittain maa- ja metsätalousministeriölle. Kertyneillä varoilla ylläpidetään kalastusmahdollisuuksia ja pidetään huolta vesiluonnosta.

Varoja myönnetään kalatalousalueille kalakantojen kestävän käytön ja hoidon suunnitteluun, vesialueiden omistajille korvauksina vesien käytöstä kalastamiseen, järjestöille neuvontapalveluihin ja kalastuksenvalvontaan sekä eri toimijoille hankkeisiin, joilla parannetaan kalojen elinoloja.

Lue lisääkalastonhoitomaksuvarojen kohdentamisesta.
Katsoesimerkkejä kalastonhoitomaksuilla rahoitetuista hankkeista.

MAKSUTOSITE

Kalastonhoitomaksu on henkilökohtainen, mutta sen voi myös hankkia toiselle. Luvan haltijasta tulee ilmoittaa nimi, yhteystiedot ja syntymäaika (ei henkilötunnusta). Kalastonhoitomaksurekisteriä ylläpitää Metsähallitus.

Maksusta saatava kuitti on tosite kalastonhoitomaksun maksamisesta. Maksukuitti on pidettävä mukana kalastettaessa ja pyydettäessä näytettävä viranomaiselle tai kalastuksenvalvojalle paperisena, muovisena tai sähköisenä. Myös kalastuskortti on todistus kalastonhoitomaksusta. Se lähetetään koko vuoden kalastonhoitomaksun maksaneilleSuomu-lehdenmukana huhti-lokakuussa.

Jos kalastajalla ei ole tositetta mukanaan, hänet määrätään käymään seitsemän päivän kuluessa poliisiasemalla näyttämässä kalastushetkellä voimassa olleen todisteen. Sanktio kalastonhoitomaksun laiminlyönnistä on100euronsuuruinen rikesakko.