112 Suomi -mobiilisovellus hätäpuhelujen paikannukseen nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa

Digian kehittämä 112 Suomi -sovellus mahdollistaa soittajan sijaintitiedon välittymisen automaattisesti hätäkeskuspäivystäjälle. Yhteistyössä Hätäkeskuslaitoksen kanssa tehty sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Android- ja iPhone -puhelimille, ja se ilmestyy myös Windows-puhelimille lähiaikoina. Hätäkeskuslaitos suosittelee sovelluksen lataamista.

Uusi sovellus on pitkän yhteistyön tulosta, sillä Digia on toiminut lähes kymmenen vuotta Hätäkeskuslaitoksen järjestelmätoimittajana.

"Olemme iloisia ja ylpeitä voidessamme esitellä sovelluksen, joka hyvin konkreettisella tavalla tekee suomalaisten arjesta turvallisempaa. Tämä on hieno merkkipaalu Digian ja Hätäkeskuslaitoksen pitkässä yhteistyössä”, sanoo Sami Rantanen, julkishallinnon toimialajohtaja Digialta.

Sovellus on myös merkittävä Hätäkeskuslaitokselle ja hätäkeskuspalvelujen kehittämiselle.

”Hätäkeskuslaitos haluaa olla aktiivisesti kehityksessä mukana. Tänä päivänä meiltä odotetaan, että pystymme yhä paremmin hyödyntämään hätätilanteissa tekniikkaa, jota ihmisillä on nykypäivänä mukanaan, kuten alati laajemmilla ominaisuuksilla varustettuja mobiililaitteita”, hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen toteaa.

Paikannus hätätilanteessa nopeutuu

Digian kehittämä 112-sovellus on integroitu Hätäkeskuslaitoksen järjestelmiin, mikä mahdollistaa sijaintitiedon välittämisen hätäkeskuspäivystäjälle automaattisesti. Sovellus perustuu satelliittipaikannukseen, joka on huomattavasti aiempia hätäpaikannusmekanismeja tarkempi.

”Nykyisen hätäpaikannuksen tarkkuus on satoja metrejä, taajaman ulkopuolella jopa kilometrejä. Satelliittipaikannuksen avulla soittaja voidaan paikantaa jopa kymmenien metrien tarkkuudella”, Nieminen tähdentää.
Kun hätäpaikannus tarkentuu sadoista tai jopa tuhansista metreistä kymmeniin, lähimmän ja tarkoituksenmukaisimman yksikön valinta tehostuu. Hälytetyille yksiköille kyetään antamaan tapahtumapaikan tarkempi sijaintieto, jolloin apu saadaan kohteeseen nopeammin. Myös puhelujen käsittely nopeutuu.

”Sovelluksessa on käytössä sama koordinaattimuoto kuin Hätäkeskuslaitoksen järjestelmissä. Kun käytettävissä ei ole datayhteyttä ja sijaintitieto ei välity automaattisesti, koordinaattinsa voi tarkistaa sovelluksesta ja kertoa hätäkeskuspäivystäjälle suullisesti”, Nieminen toteaa.

Ilmainen ja helppokäyttöinen sovellus

”Me Digiassa haluamme toteuttaa käyttäjien arkea helpottavia, laadukkaita ja turvallisia ratkaisuja. Sovellus on tehty mahdollisimman käyttäjäystävälliseksi”, Digian Sami Rantanen kertoo.

”Digia tuntee vuosien yhteistyön jälkeen Hätäkeskuslaitoksen järjestelmät ja toimintatavat hyvin. Sovellus on tehty tiiviissä yhteistyössä, ja lopputulos on selkeä ja helppokäyttöinen sovellus, joka on ladattavissa ilmaiseksi ja jonka toivomme yleistyvän mahdollisimman laajaan käyttöön”, Nieminen sanoo.

Hätäkeskuslaitos suosittelee sovelluksen lataamista. Sovellukseen kannattaa tutustua etukäteen ja ohjata varsinkin lapsia ja vanhuksia sen käytössä. 

"Kehotan kaikkia asettamaan kuvakkeen puhelimen aloitusnäyttöön niin, että sovellus on hätätilanteessa nopeasti käytettävissä”, Nieminen opastaa.

**

Digian Qt-teknologialla toteutettu sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Android- ja iPhone -puhelimille, ja se ilmestyy lähiaikoina myös Windows-puhelimille. Lue lisää: www.digia.com/112suomi

Lisätietoja:

Sami Rantanen
Toimialajohtaja, julkishallinto, Digia Oyj
p. 040 772 2920
sami.rantanen@digia.com

Marko Nieminen
Johtaja, hätäkeskuspalvelut, Hätäkeskuslaitos
puh. 0295 480 112 (vaihde), GSM 040 836 6112
marko.nieminen@112.fi

Fakta: 112 Suomi -sovellus nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa

• 112 Suomi on ohjelmistoyritys Digian vuonna 2015 kehittämä ja omistama mobiilisovellus soittajan satelliittipaikannukseen. Digia on suomalainen tietotekniikkayritys, joka toimittaa tietojärjestelmiä muun muassa eri turvallisuusviranomaisille.
• 112 Suomi -sovellus on integroitu Hätäkeskuslaitoksen järjestelmiin. Näin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista, kun hätäpuhelu soitetaan sovelluksen kautta.
• Puhelin lähettää paikannussignaalia vain, kun käyttäjä tietoisesti antaa siihen luvan. Hätäpuhelu on siis aina soitettava sovelluksen kautta.
• Sovellus on heti saatavavilla Android- ja iPhone -puhelimille, ja se tulee lähiaikoina ladattavaksi myös Windows-puhelimille.
• Hätäkeskuslaitos suosittelee lataamaan sovelluksen ja opastamaan sen käytössä varsinkin lapsia ja ikäihmisiä. 
• Soita aina hätänumeroon 112, kun epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa.